Magnus Fagerström
Telefon: 042-22 91 64
Mobil: 0708-36 90 99
 

Om mig

Sedan november 2018 jobbar jag som Brand Ambassador för SMWS, Scotch Malt Whisky Society, i Sverige. Mitt uppdrag är att ansvara för SMWS i Sverige vilket innebär att jag åker runt och håller provningar, finns på mässor och arrangerar medlemsaktiviteter i Sverige. är du nyfiken på SMWS så kolla in www.smws.com. Tidigare hade jag en egen import av whisky under namnet Drams & Dreams i samarbete med Clydesdale. För något år sedan gjorde jag en del uppdrag för Box Destilleri och jag säljer fortfarande andelar i fat från High Coast som destilleriet numera heter. Jag har tidigare jobbat i nästan sex år på Symposion i Malmö, som produktansvarig för deras import av lagrad sprit, såsom whisky, calvados, cognac, armagnac och rom.
Jag är ute och håller provningar för klubbar, privatpersoner och företag. Vill du ordna en whiskyprovning eller nån annan spritprovning kontakta mig gärna för en offert.

Hur det hela började.

Lagavulin 16 - introduktionen till en ny värld.

I unga år var whisky verkligen ingen favorit. Fränt och spritigt, var nog omdömet som oftast gällde. Jag tror att det var tidigt 1990-tal som en kompis rekommenderade någonting som hette Lagavulin. Det skulle vara en 16 år gammal maltwhisky. Jag beslöt mig för att köpa hem en flaska och prova (jag kunde ju alltid bjuda bort den om jag inte tyckte om den). När jag smakade den så insåg jag att det här kan man gott bjuda på, men man behöver definitivt inte bjuda bort det. Min resa in i maltwhiskyns värld hade börjat.

Jag blev ingen stor whiskyfan direkt men hade insett att whisky var så mycket mer än vedervärdig Johnnie Walker Red Label. Efter ett tag hade jag uppmärksammat att Lagavulin 16 ingick i någonting som kallades "Six Classic Malts". Det var en serie som skulle erbjuda en smakupplevelse från de olika regionerna i Skottland och de skulle skilja sig en hel del från varandra. Jag beslöt mig för att samla på mig alla sex och att inte öppna dem förrän jag hade alla. Då skulle de öppnas alla på samma gång och testas mot varandra. Det skedde i goda vänners lag och helt plötsligt var whisky en ännu större njutning än någonsin tidigare!

Det riktigt stora intresset tog fart ordentligt i mars 2003. Då besökte jag och en kompis Whiskymessen i Köpenhamn. Vi hann prova 35 olika whiskysorter under en eftermiddag och sen var jag fast. Jag fick kontakt med Scotspain i Köpenhamn och började gå på de provningar som Stig ordnade. Det blev en hel del besök på hans provningar efter det. Sen blev det mer besök i Köpenhamn då jag kom i kontakt med Qualityworld. Tyvärr finns ingen av dessa kvar längre. Under 2004 började jag sätta poäng på de whiskies jag provade och lite senare började jag även föra in smaknoteringar. Det har blivit nästan 5000 provade sorter sedan dess och de går att botanisera ibland under sektionen Testat på sidan.

Min samling av whiskyflaskor har växt till sig ordentligt och det går att kolla närmre på vad jag har i min samling under just den rubriken.

Jag har hållt ett otal provningar under åren och numera är de flesta i Whiskyklubbens Slainte's regi i Påarp och du kan givetvis hitta information om nästa provning här.

Jag hoppas att du som läser detta antingen redan är whiskyfrälst eller kommer att bli det.
Det är nämligen en underbar värld att upptäcka.

Magnus Fagerström