Magnus Fagerström
Telefon: 042-22 91 64
Mobil: 0708-36 90 99
 

Limburg - Whiskynördarnas paradis

En rapport från mässan 2011

Den lilla staden Limburg an der Lahn, en knapp timme nordväst om Frankfurt,  är väl inte den första tyska staden man tänker på när man ska resa till Tyskland. Men är man whiskynörd så planerar man in en helg i Limburg varje år. Här hålls nämligen årets bästa whiskymässa, i alla fall om man frågar de riktiga whiskyentusiasterna, eller nördarna som de också kallas. Det är dock ett epitet som bärs med stolthet av flera av besökarna.
Vad är det då som gör The Whisky Fair i Limburg så bra? De flesta av besökarna är rörande överens om att det som gör Limburgmässan unik är den stora mängden av gamla och ovanliga buteljeringar. Hit reser man inte för att se vad som är nytt i branschen, även om en hel del av det nya också finns på plats. Nej, hit reser man för att beskåda och prova whisky från förr. Här hittar man en mängd flaskor som är buteljerades på 60-, 70- och 80-talet. Whiskyn har i många fall tillbringat mycket längre tid på flaska än den gjorde på fat innan buteljeringen. Här finns alltså möjligheten att få uppleva whiskyn som den var förr. Dessutom har man chansen att finna en del av de där legendariska buteljeringarna som man hört så mycket om men som man inte sett och långt mindre fått en chans att prova. Att få prova Ardbeg 1974 Kingsbury, Black Bowmore first edition, Laphroaig 1974 for Le Maison du Whisky eller Springbank 1965, 31 år, Cadenhead är för många en dröm och i Limburg kan den gå i uppfyllelse.
Årets höjdare var bland annat Laphroaig 1980, 27 år, OB, Springbank 12 år full proof OB for Samaroli, Laphroaig 1967, 27 år, Signatory Vintage, Tamnavulin 18, 80’s bottling, Moon Import, Tomatin 1976, 34 år,  Liquid Sun, Bruichladdish 1966-1983, Moon Import, Bowmore 1966-2002, Cask 3304, Duncan Taylor, Longmorn 1967-2002, Cask 579, James MacArthur, BenRiach 1976-2006, Cask 8084, OB, osv osv. I princip kan man gå här i två dagar och bara prova whisky på 90 poäng eller mer. Det hänger bara på plånbokens tjocklek och att se till att välja noggrant.

Mässan hålls normalt en lördag-söndag i slutet på april. Öppettiderna är lite udda för en svensk som vant sig vid svenska mässor som öppnar klockan 12 och stänger klockan 24. I Limburg gäller 11-19 på lördagen och 10-18 på söndagen. Svenska mässarrangörer borde göra ett studiebesök i Limburg och se att det går alldeles utmärkt att ha de öppettiderna. Redan en timme innan på lördagen slingrar sig kön lång utanför mässan. Det är ytterst sällan man stöter på berusade mässbesökare i Limburg, kanske är det öppettiderna som gör det? Här provar men whisky tillsammans med goda vänner från en mängd länder och upplevelsen av den där fantastiska whiskyn man just hittade är mycket viktigare än att få i sig alkohol för berusningens skull. På årets mässa fanns besökare från större delen av Europa på plats, men det hade också kommit besökare från USA, Japan och Taiwan.

Det anordnas också en mängd föreläsningar och provningar tillsammans med de många representanterna som kommer från destillerierna i Skottland. Där finns det dock en förbättringspunkt för arrangörerna. Man får ett glas i entrén och det är det glaset man får använda sig av på provningen. Det blir ganska jobbigt att tömma glaset inför varje ny sort, speciellt som en del utställare vill vara generösa och hälla upp ganska stora prover. Ett tips är att ha med sig miniflaskor att hälla över en del på så man inte måste hälla i sig 12-15 cl på den timme som provningen tar.


En fördel som en mässa i Tyskland har framför en mässa i Sverige är att du som besökare kan handla med dig flaskor och för den delen prover med dig hem. Det är många besökare som köper med sig ett prov på 2-3 cl att ta med hem och prova i lugn och ro. Det bidrar säkert också till att hålla nykterheten på en bra nivå, när man vet att man kan ta en del av det man är intresserad av med sig hem istället för att försöka sig på tricket att prova allt på plats. Att kunna prova whiskyn man är intresserad av att köpa en flaska av är bra och fördelen här är ju att man kan köpa flaskan med en gång och behöver inte komma ihåg ett beställningsnummer på Systembolaget för att beställa den veckan efter mässan. Vi nördar kan också bära hem de där gamla flaskorna som man annars bara ser på auktioner.

Så, om du vill få dig en whiskyupplevelse utöver det vanliga så boka in sista helgen i april 2012, så ses vi i Limburg!

 Magnus Fagerström, maj 2011